Vitello tonnato
Hozzávalók
A húshoz:
600 g borjúlapocka vagy borjúbélszín
1 zellerszár
1 közepes vöröshagyma
1 sárgarépa
1 pohár száraz fehérbor
só ízlés szerint
A szószhoz:
2 x 240 g-os Rio Mare Tonhal olívaolajjal
2 tojássárgája
4 szardellafilé olajban
1 ek. jól leszűrt ecetes kapribogyó
280 g olívaolaj
½ citrom leve
só és bors ízlés szerint
Stampa Ricetta
Elkészítés
1. Forraljunk fel 2 liter vizet. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott, tisztított zöldségeket, a húst és a bort, majd sóval ízesítsük. Főzzük körülbelül másfél órán keresztül, majd hagyjuk a lében kihűlni.
2. Tegyük a tojássárgákat, egy csipet sót és borsot, valamint pár csepp citromlevet egy tálba vagy konyhai robotgépbe, és keverjük össze őket először lassan, majd nagyobb fokozaton, lassan adagolva hozzá az olívaolajat. Amikor a szósz már kezd elegyedni, apránként adjuk hozzá a maradék citromlevet. Ha a majonéz kicsapódik, tegyünk egy tojássárgát egy tiszta tálba, erősen verjük fel, majd fokozatosan, apránként kezdjük el hozzáadni a kicsapódott majonézhez. (Ha kevés az idő, használjunk 250 g készen kapható majonézt.) Ha a majonéz elkészült, adjuk hozzá a tonhalat, a szardellát és a kapribogyókat, majd egy percig keverjük a hozzávalókat, hogy sima és krémes mártást kapjunk.
3. Ha egy lágyabb tonhalmártást szeretnénk kapni, adjunk hozzá néhány kanálnyit a kihűlt alapléből, amelyben a húst főztük. A mártást könnyedebbé is tehetjük, ha néhány darab főtt zöldséget adunk hozzá a léből; ebben az esetben mixeljük össze újból az összes hozzávalót.
4. Szűrjük le és szeleteljük vékonyra a kihűlt húst. Rendezzük el a szeleteket egy tányéron. Öntsük le a mártással, hűvös helyen hagyjuk legalább egy órát állni, hogy magába szívja az ízeket, majd tálaljuk.