Tonnata mártás
Hozzávalók
2 x 120 g-os Rio Mare Tonhal olívaolajban
4 szardellafilé olajban
1 ek. ecetes kapribogyó
1 tojás
180 ml olívaolaj
1 ek. citromlé
só ízlés szerint
Stampa Ricetta
Elkészítés
1. A majonéz elkészítéséhez elég csak a tojássárgáját felhasználni, ha azonban konyhai robotgépet használunk, ajánlott a tojásfehérjét is használni, hogy a majonéz szilárdabb legyen.
2. Tegyük a tojást egy csipet sóval együtt a konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá pár csepp olívaolajat, indítsuk el a robotgépet, majd lassan csepegtessük bele a maradék olívaolajat, amíg a majonéz egyenletessé nem válik. Ez legfeljebb egy percet vesz igénybe. Adjuk hozzá a citromlevet. Ha nincs rá idő, használjunk 200 g készen kapható majonézt.
3. Amikor a majonéz elkészült, adjuk hozzá az alaposan leszűrt tonhalat, a kapribogyókat és a szardellát, majd keverjük össze, amíg a mártás sima és krémes nem lesz.
4. A „tonnata” mártást kenhetjük kenyérre, vagy paradicsommal, keménytojással vagy zöldségekkel is tálalhatjuk. Ha ezt a mártást használjuk a „vitello tonnato” elkészítéséhez, ajánlatos folyósabbra készíteni a mártást úgy, hogy hozzáadunk néhány kanálnyit a hideg alapléből, amelyben a húst főztük.