A hal szerepe a
mediterrán étrendben
A helyes táplálkozás az aktív életstílussal együtt alapvető szerepet tölt be számos, manapság nagyon gyakori, „jólétinek” nevezett betegség megelőzésében, amit az Ételpiramis segítségével is be tudunk mutatni.
Az egészséges étrend alapjánál a gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek, az olívaolaj, a tejtermékek és a joghurt állnak, amiket naponta, vagy akár naponta kétszer is érdemes fogyasztani.
A piramis középső részén található ételek (fehér húsok, hüvelyesek, érleletlen sajtok és hal) fogyasztása hetente két-három alkalommal javasolt. Végül pedig a piramis tetején vannak a vörös húsok és az édességek, ezeket hetente egyszer javasolt fogyasztani.
A hal alapvető szerepet játszik a mediterrán étrendben.Tudományosan bizonyított, hogy a megfelelő mennyiségű hal fogyasztása egy kiegyensúlyozott étrend részeként segítheti az egészség megőrzését.
Valójában hal (frissen és tartósítva is) olyan értékes tápanyagokkal lát el minket, mint magas biológiai értékű fehérjék, ásványi sók és omega-3 zsírsavak. Éppen ezért az IFMeD által javasolt Fenntartható Mediterrán Étrend Új Piramisa azt ajánlja, hogy együnk hetente legalább 2 adag halat.